Naturalna witamina C
O dzikiej róży

Roślina lecznicza
Najbardziej wartościowa odmiana róży
Róża pomarszczona (rosa rugosa) nazywana też różą japońską, dziką różą lub różą fałdzistolistną to krzew pochodzący ze wschodnich terenów Azji, który rośnie w klimacie umiarkowanym. Roślina uprawiana jest do celów ozdobnych, ma także jadalne owoce o właściwościach leczniczych. Róża swoim pięknem i aromatem od dawna intrygowała ludzi. Już w czasach starożytnych wytwarzano z niej olejki, wino i potrawy na jej bazie. Gatunek obecnie jest szeroko zadomowiony w Europie dzięki mrozoodporności oraz uodpornieniu na patogeny i choroby.
Okres rozwijania pąków i kwitnienia zależy od szerokości geograficznej. Na naszej plantacji pąki róż pojawiają się już w kwietniu wraz z nowymi pędami roślin. Róże kwitną w okresie od maja nawet do lipca.
Ręczny zbiór
Czysty skład
Wegańskie produkty
Naturalna witamina C






100% liofilizat
Bioróża Judecki
Owoce róży fałdzistolistnej (Rosa rugosa) zawierają witaminy (C, K, B1, B2, E), polifenole, bioflawonoidy, antocyjany, karotenoidy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
BioRóża Judecki to bogate źródło naturalnej witaminy C i błonnika. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i układu nerwowego; pomaga w prawidłowej produkcji kolegenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Składniki: 100% liofilizat z owoców róży pomarszczonej, otoczka kapsułki hydroksypropyloceluloza.
BioróżaJudecki zdobyła w 2021 r. III miejsce w XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu"Sposób na sukces" organizowanego przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Brwinowie pod Patronatem Prezydenta RP.
Wystarczą 3 owoce
Najlepsze naturalne źródło witaminy C
Róża pomarszczona to najbardziej wartościowa odmiana róży pod względem wartości odżywczej.
Owoce dzikiej róży zawierają dużo różnorodnych związków aktywnych.
Owoce róży pomarszczonej stanowią jedno z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C – już 3 owoce wystarczą do pokrycia dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę*. Wg badań owoce zawierają ok. 275 mg% (275 mg witamin w 100 cm3)**. Co oznacza że roślina ta zawiera najwięcej tej witaminy spośród wszystkich roślin występujących w naszej strefie klimatycznej. Witamina w owocu stabilizowana jest przez naturalnie występujące flawonoidy – zachowują one wartości witamin nawet podczas obróbki owocu***.
Owoce róży zawierają także karoten, olejek eteryczny, kwasy organiczne i związki mineralne, takie jak fosfor, potas, wapń i magnez. Jadalne są także płatki owocu i młode pędy.
Dzięki bogactwu składników owoce róży pomarszczonej mają szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, a także w ziołolecznictwie i aromaterapii. Owoce powszechnie stosowane są w farmacji jako składnik tabletek, preparatów, suplementów diety, mieszanek i płynów ziołowych.
Produkty na bazie róży pomarszczonej mają zastosowanie do wielu schorzeń, głównie dzięki wysokiej zawartości witaminy C – działa ona ogólnie wzmacniająco na organizm. Flawonoidy zawarte w owocach działają żółciopędnie, moczopędnie, przeciwutleniająco.
Właściwości róży pomarszczonej działają korzystnie także przy leczeniu schorzeń wątroby, pęcherzyka żółciowego, chorobach nerek i przewodu pokarmowego. Świeże owoce działają także ochronnie na błonę śluzową żołądka i przeciwwrzodowo.
Wspomagająco stosowana jest także w leczeniu serca, nadciśnienia i niedokrwistości.
Niedawno odkryty w owocach róży galaktolipid (GOPO) wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne – jest skuteczny w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów. Produkty z owoców dzikiej róży zalecane są na okres rekonwalescencji, przy osłabieniu, zmęczeniu, w stresie i w ciąży.
Źródła opracowania:
J. Rutkowska, A. Adamska, M. Pielat, M. Białek, Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej róży (rosa rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego, „Żywność. Nauka, technologia, jakość” 4 (83), 2012, s. 32-43.
Artykuł: Róża pomarszczona, [w:] Wikipedia. Wolna encykopedia, https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3%C5%BCa_pomarszczona
Mazerant-Leszkowska Anna. Mała księga ziół. Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, Warszawa, 1990.
Ursel Bühring: Wszystko o ziołach. Warszawa: Świat Książki, 2010.
Jakub Mowszowicz: Przewodnik do oznaczania krajowych roślin zielarskich. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985.
* Mazerant-Leszkowska Anna. Mała księga ziół. Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, Warszawa, 1990.
** Jakub Mowszowicz: Przewodnik do oznaczania krajowych roślin zielarskich. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1985, s. 118.
*** Ursel Bühring: Wszystko o ziołach. Warszawa: Świat Książki, 2010, s. 202-205.